10 Great Brandweerman Kleurplaat Printen Ideeën Die Je Kunt Delen Met Je Vrienden | Brandweerman Kleurplaat Printen

Posted on

Michael Hasenstab van Franklin Templeton maakt zich zorgen over het groeiende populisme in Europa. Het is de reden dat hij alle Oost-Europese obligaties heeft verkocht.

Kleurplaat Brandweerman - ARCHIDEV - brandweerman kleurplaat printen
Kleurplaat Brandweerman – ARCHIDEV – brandweerman kleurplaat printen | brandweerman kleurplaat printen
Kleurplaat Helicopter - ARCHIDEV - brandweerman kleurplaat printen
Kleurplaat Helicopter – ARCHIDEV – brandweerman kleurplaat printen | brandweerman kleurplaat printen

Bodem in zicht voor emerging market debt

Franklin Templeton heeft zich met zijn obligatiefondsen Templeton Global Total Return Fund (18,3 miljard dollar) en het Templeton Global Bond Fund (15 miljard dollar) compleet teruggetrokken uit Oost-Europa, en ook de andere euroholdings zijn door fondsbeheerder Michael Hasenstab gekortwiekt. Dit meldt Citywire.

Het is een zeer opmerkelijke stap die volgens Hasenstab te maken heeft met het groeiende populisme en nationalisme in landen als Hongarije en Polen. Maar ook de situatie in Europese kernlanden als Frankrijk en Italië baart hem zorgen.

De stap is zo opmerkelijk omdat Hasenstab in 2011 juist een van de eerste was die het aandurfde een flinke pluk Hongaarse en destijds ook Ierse obligaties te kopen. Dat was toen een teken van vertrouwen in de Europese Unie en zijn functioneren.

Dat vertrouwen is nu tanende blijkt uit een interview dat Hasenstab eerder gaf aan The Financial Times. In dat interview zei hij zich te willen indekken tegen een verder verval van de euro, niet omdat deze fundamenteel ondergewaardeerd is maar als hedge tegen populisme.

Hasenstab: “Als alles normaal zou zijn in Europa dan zou ik de euro fundamenteel licht ondergewaardeerd noemen. Maar de situatie is niet normaal. Als er mensen en landen zijn die het fundament van de EU, de euro, ter discussie stellen, dan is dat een structurele verandering.”

In Oost-Europa had Hasenstab tot voor kort nog posities in de Oekraïne, Servië en Polen, maar die zijn allemaal verkocht, deels in ruil voor schulden uit Latijns Amerika, waar het populisme volgens Hasenstab juist aan het afnemen is.

“Wij denken dat er een aantal grote risico’s kleven aan de opkomst van het populisme die zich nu nog niet openbaren, maar dat verandert op het moment dat Europa wordt geconfronteerd met een externe of exogene schok.”

Over die situatie in 2011 zegt Hasenstab dat er toen een politieke wil leek te zijn om te integreren. Nu heeft die wil plaatsgemaakt voor een inwaarts gekeerde blik en zal het voor Europa lastig worden in tijden van crises compromissen te vinden.

De strijd momenteel rond het migratievraagstuk lijkt deze scepses van Hasenstab te bevestigen. De spil Frankrijk-Duitsland die vroeger vaak voor stabiliteit zorgde, heeft duidelijk aan waarde verloren,  mede door de kritiek die Macron en Merkel te verduren hebben in eigen land.

10 Great Brandweerman Kleurplaat Printen Ideeën Die Je Kunt Delen Met Je Vrienden | Brandweerman Kleurplaat Printen – brandweerman kleurplaat printen
| Encouraged in order to our website, with this time I will demonstrate regarding keyword. And from now on, this is actually the initial impression:

Kleurplaten Legerjeep - ARCHIDEV - brandweerman kleurplaat printen
Kleurplaten Legerjeep – ARCHIDEV – brandweerman kleurplaat printen | brandweerman kleurplaat printen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *